Търсене
Close this search box.

За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в България

 

За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в България, както и за някои от важните по-общи тенденции разговаряме с Янко Спасов, консултант дигитална трансформация и киберсигурност в Antivirus BG и основател на Фондация „Киберсигурност за всеки“, и Веселин Троянов, мениджър за България на Check Point.

„В България изпиваме сериозен недостиг на кадри, но това е и световна тенденция. Данните показват, че на глобално ниво недостигът на кадри стига до 4 млн. експерти по сигурността. В ЕС разликата е по-малка, но все пак 1 от 4 позиции все още стои „отворена“, споделя за Digitalk Веселин Троянов. Основният проблем у нас е при малките и средните предприятия, при които все още няма разбиране за нуждата от киберзащита. Те нямат киберексперти, нито дори автоматизирани защити, защото у нас върлува схващането, че „това на мен няма да се случи, прекалено малък бизнес съм, никой не се интересува от мен“.

Експертът подчертава, че истината е, че „дори и бизнесът да не се интересува от киберзащита, кибератаките се интересуват от него“. При това е е без значение сферата, в която оперира дадената организация, както и нейният размер. Сред причините за това е, че много атаки, в това число и най-наболелият рансъмуер, са в голяма степен автоматизирани. Често атакуващите едва впоследствие разбират кого са „разбили“.

Янко Спасов също потвърждава, че проблемът е глобален. Според него обаче „докато престижните университети и колежи заедно с големите организации за обучение и сертификация отдавна предлагат и съвместно обучават киберспециалисти по различни бакалавърски, магистърски и следдипломни и сертификационни програми, то у нас както обикновено всеки се спасява както може“. Действително, в последните години доста университети в България също откриха бакалавърски, а някъде и магистърски програми за обучение по киберсигурност, но едно такова обучение изисква 3 до 5 години и още толкова за трупане на опит, покриване на няколко сертификата и т.н.

Основният проблем у нас е при малките и средни предприятия, при които все още няма разбиране за нуждата от киберзащита. Дори и бизнесът да не се интересува от киберзащита, кибератаките се интересуват от него.

Веселин Троянов

Веселин Троянов

Мениджър за България на Check Point

„Опитваме се да обърнем този тренд, като постоянно повдигаме темата, обучаваме нови експерти, преквалифицираме ИТ кадри, организираме обучения и т.н., допълва Троянов. Надявам се, с общи усилия, да имаме все повече експерти от „добрата страна на барикадата“.

Спасов отбелязва положителното влияние в последните две години на Българския Кибер Клуб, общност от съмишленици, успяла да обедини различни технологични клъстери и професионални общности, както и на Българската секция на ISACA. И двете организации (нито една от които държавна организация или институция) заедно с още няколко фондации и сдружения (в това число той включва и основаната от него Фондация „Киберсигурност за всеки“), които имат амбицията да информират, образоват, ориентират и предложат експертиза на всеки, който я поиска.

Престижните университети и колежи заедно с големите организации за обучение и сертификация отдавна предлагат и съвместно обучават кибер, докато у нас, както всеки се спасява както може.

Янко Спасов

Янко Спасов

Консултант в Antivirus BG и основател на Фондация Киберсигурност за всеки

Засегната бе и друга тема. „Едно от най-тъжните неща за мен е, че много собственици на бизнес или ръководители на държавни и общински предприятия и администрации още не са разбрали, че киберсигурността не е и не може да бъде просто машинално прехвърлена на съществуващите ИТ отдели. Колегите там и без това си имат предостатъчно работа и задачи“, подчертава Спасов.

Връщайки се на темата за образованието, той допълва: „Много пъти съм чувал изрази от рода на „Че за какво ми е диплома за висше образование. Никой никъде не ни я иска. Търсят се само хора със сертификати.“ Как да им обясня, че не можеш да защитаваш мрежи, без да знаеш какво е мрежа? И за да е пълна кашата, особено в главата на младите хора, само погледнете какво се търси на пазара на труда. То не са „Head of Security“, „Information Security Officer“, „Information Security Program Manager“, „Detection Engineer“, „Security Operations Engineer“ . и още поне 20-30 различни позиции. Стигна се дотам, че ENISA трябваше да разработи и публикува European Cybersecurity Skills Framework (ECSF), за да уеднакви представите на средноевропейския гражданин за това какво са и какво не са различните позиции и роли. Слава богу, там са само 12.“

Помолихме двамата експерти да откроят събитие или тенденция, което им е направило впечатление през последните месеци, но с условие. Тъй като вече доста сме писали за рансъмуер, ги помолихме да посочат нещо друго. Ето какво споделиха те:

Веселин Троянов:

Въпреки че в началото на 2024 година в световен мащаб бяха отчетени 1 млрд. долара загуби, благодарение на Ransomware сега виждаме възходящ тренд при Phishing атаките. Благодарение на GEN AI те стават все по-достоверни, по-софистицирани, на практика – почти неразличими от автентичните източници. Наблюдава се включване в „арсенала“ на хакерите и комуникационни приложения за директни съобщения – WhatsUp, Viber и др. На скоро имахме примери с изпращане на фалшиви съобщение от уж изпълнителен директор на дадена компания до негов служител с молба за съдействие – така наречените молби варират от предоставяне на „забравени“ пароли, през съдействие чрез отваряне на зловреден линк до молба за изпращане на пари. Заради субординацията в корпоративния свят този вид атаки бележат много притеснителен ръст и смятам, че ще бъдат сред големите проблеми, които ще трябва да адресираме в идните месеци.

Янко Спасов:

Добре, без „ransomware“. Нека тогава си поговорим за здравната система в Румъния или за здравните системи въобще. Нали по-миналата година в Германия се стигна до летален изход на пациент отново заради излязла от строя болнична система. А иначе ние (вече) можем (ама не е много ясно дали можем) да ползваме електронни рецепти (ама не веднага) и електрони болнични (ама още не ясно). Та като тенденции – безспорно цифровизацията (най-сетне) в почти всички сфери и не на последно място, новите европейски регулации в киберсигурността и това, че им дойде времето да бъдат „транспонирани“ в „локалното законодателство“ на “ държавите членки“ – а ние пак ще ходим на избори, пък аз говоря за „хармонизация“ и „транспониране“ дето трябва някак си между скандалите в парламента да стане. Хора, срока за NIS2 e 17-и октомври 2024 – (и какво от това?!?). И пак ми иде да цитирам – този път Брус Шнайер „Ако смятате, че технологията може да реши проблемите ви със сигурността, значи не разбирате проблемите и не разбирате технологията.“

Автор: Александър Главчев, „Digitalk Security“
Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
16 май 2024

Intel публикува 41 препоръки за сигурност за на...

Гигантът в областта на чиповете е пуснал пачове за повечето от тези...
16 май 2024

Украински и латвийски телевизии бяха отвлечени

Само в Украйна бяха прекъснати поне 15 телевизионни канала, което, ...
Бъдете социални
Още по темата
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
14/05/2024

DNS тунелирането се използв...

Наблюдавани са  киберпрестъпни групи, които използват...
14/05/2024

Щитовe! Или как да сведете ...

Атаката с рансъмуер срещу дъщерното дружество...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!