Търсене
Close this search box.

Задължителната идентификация ще реши някои проблеми, но ще създаде много други

Социалните медии заемат централно място в живота на много от нас, но малцина биха казали, че това е нещо добро.

Въпреки първоначалните обещания, голяма част от европейците смятат, че технологията е оказала отрицателно въздействие върху обществото. Макар да обещаваше да ни сближи, се случи точно обратното.

Само погледнете някое събитие от последните няколко години – независимо дали става дума за войната в Украйна, за страните, които се ориентират към популизъм, или за дигиталната манипулация на изборите, изглежда, че социалните медии са взели лоши ситуации и са ги влошили.

Странното е, че въпреки че съжителстваме с технологията от десетилетия, не сме се доближили до решаването на тези проблеми – и тъй като миналата седмица се проведоха изборите за Европейски парламент, сега е най-подходящият момент да помислим как бихме могли да поправим тази дезинформация и токсичност онлайн.

И една идея, която няма да изчезне? Да се изисква от хората в ЕС да се легитимират, преди да могат да публикуват в социалните медии. Но дали това е добра идея? Може ли тя да помогне за превръщането на онлайн платформите в по-безопасни и надеждни?

Общественото и политическото въздействие на социалните медии

Бен Дюбоу, старши научен сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), казва, че социалните медии са обвинявани, че „насърчават широк спектър от проблеми, свързани с обществото и изборите“. Това включва дезинформация, влошаване на психичното здраве на подрастващите, крайна поляризация и чуждестранна намеса в държавните дела.

Тази гледна точка се подкрепя от Андрю Бад от iProov, базирана в Лондон услуга за проверка на самоличността и удостоверяване на автентичността. „Държавните органи са направили записи, за да покажат, че десетки хиляди акаунти в социалните медии с фалшиви самоличности … се използват от чуждестранни противници, за да подкопават общественото доверие и да сеят объркване по много въпроси“, казва той.

На пръв поглед нещата изглеждат ясни: социалните медии се използват като оръжие срещу демокрацията и отделните хора. И все пак нещата не са толкова прости.

Дюбоу от CEPA предупреждава да не се разглежда отрицателното въздействие на социалните медии върху изборите като чист факт. Той казва, че макар чуждото влияние и недобросъвестното използване на ботове да са широко разпространени, „изследванията, установяващи връзката им с моделите на гласуване или формирането на убеждения, все още продължават“.

По тази тема Матю Леш – директор на отдел „Публична политика и комуникации“ в Института по икономически въпроси (IEA) на Обединеното кралство – казва пред TNW, че „идеята, че социалните медии могат да повлияят на изборните резултати, да не говорим за промяна на резултатите, е съществено недоказана“.

Той смята, че повечето хора все още получават информацията си от по-традиционни източници и „въздействието на сравнително малко количество невярна, генерирана от чужбина информация е ограничено“.

В обобщение, въпреки че има ясни доказателства, че ботовете и чуждестранните правителства се опитват да влияят на изборите, има малко категорични доказателства, че това действително работи, дори и да се усеща, че е така на лично или обществено ниво.

Предимствата на идентификацията в социалните медии

Въпреки че политическото въздействие на социалните медии все още е предмет на ожесточени спорове, и Дюбоу, и Бад подчертаха негативното въздействие, което те оказват върху психичното здраве на хората – нещо, зад което стоят много повече научни доказателства.

Както казва Бъд, „неограниченият тормоз и атаките срещу отделни хора могат да имат опустошителен ефект върху психичното им здраве и са свързани с многобройни случаи на самоубийство или депресия при жертвите“.

Като се има предвид всичко това, може ли изискването на документ за самоличност за използване на социалните медии да окаже положително въздействие върху хората както в политически, така и в социален план?

Дюбоу от CEPA смята, че е така. „Чрез масово повишаване на разходите за създаване на фалшиви личности … онлайн дискусията би могла да се движи повече от отделните хора“, а не от технологично компетентните или богатите, които могат „да отделят значително време и пари за създаване на армии от ботове“.

Бъд от iProov се съгласява, като казва, че обвързването на социалните медии с идентификацията ще доведе до повишаване на личната отговорност. Според него именно тази липса на отговорност е „в основата на голяма част от тормоза и токсичното поведение, които се срещат в социалните медии“.

По отношение на чуждестранните групи, които използват ботове и техники за цифрова манипулация, за да се опитат да влияят на политиката, Бъд е категоричен в тяхната ефективност: „Само проверката на самоличността на притежателите на акаунти може да реши този проблем – няма друг начин.“

Недостатъците на свързването

Всичко това звучи изключително положително, така че трябва ли да продължим напред и да насърчим правителствата да въведат проверка на самоличността за социалните медии? Вероятно това не е най-добрата идея.

Рашик Пармар е главен изпълнителен директор на BCS, The Chartered Institute for IT в Обединеното кралство. Той казва, че макар членовете на групата да виждат ползите от проверката на социалните медии, „те също така признават, че тя е свързана със сериозни предизвикателства“.

Например публичната анонимност е важна за големи групи хора, особено за тези, които се намират в опасни или уязвими ситуации – дълъг списък, който включва лица като информаторите.

Леш от МАЕ е още по-откровен. „Свързването на самоличността с акаунти в социалните медии би било сериозно нарушение на неприкосновеността на личния живот на потребителите и на свободата на изразяване“, казва той.

Той разделя проблемите на две основни точки. Първият е общественият, където той смята, че изискването за самоличност за публикуване в интернет „ще има смразяващ ефект върху хората, които изразяват мнението си в социалните медии, поради страх от последствия“.

Вторият въпрос е свързан със сигурността. Тъй като цифровите организации ще трябва да съхраняват тези данни за самоличност, той смята, че това ще доведе до всякакви рискове от „хакерство и проникване“. Понастоящем, когато се налага да потвърдите самоличността си онлайн (спомнете си за сайтовете за залагания), има малко установен протокол за това как да се работи с него. Понякога тя се съхранява, понякога се изтрива. Проблемът е, че като я разпространявате надалеч и нашироко, се отварят повече възможности за злоупотреби.

И четиримата експерти бяха единодушни, че изискването за идентификация в социалните медии има множество потенциални недостатъци, като опасенията за сигурността са на първо място в списъка с притеснения.

Намиране на начини за осъществяването му

Бъд от iProov смята, че има начин да се намалят опасенията за сигурността: „Самоличността на потребителя трябва да бъде защитена, например като се държи в сигурно убежище и се свързва само след правно обоснован процес.“

Цифровата идентичност в този вид е нещо, за което сме говорили и преди, по-конкретно идеята правителствени органи като ЕС да съхраняват данните със своята схема за портфейл с цифрова идентичност и да позволяват проверка само на трети страни, вместо Meta, X или Snapchat да съхраняват данните ви поотделно.

При използването на този метод тези платформи ще изпращат запитване до външна система, например дали лицето е навършило 21 години, и ще получават отговор „да“ или „не“ – а не лична информация. Те могат да работят с помощта на гореспоменатия проект за портфейл за цифрова идентичност или, всъщност, блокчейн схеми, които имат за цел да предоставят на потребителите контрол върху собствената им информация.

Голяма част от технологиите за осъществяване на това вече съществуват, но няма достатъчно оперативна съвместимост между, да речем, различни правителства, за да се постигне успех в световен мащаб. Което е проблем в невероятно глобалния мащаб на интернет.

Проблемът обаче е много по-сложен в обществен план. Когато става въпрос за свободата на словото и изразяването, доверяваме ли се напълно на правителствата да решават кой може и кой не може да коментира? Да имат властта да проверяват дали някой може да използва социалните медии? Това е най-хлъзгавия път.

Освен това, както казва Леш, „това би отстранило от обществения дебат много хора, които нямат документи за самоличност“ – а това са около 3,5 милиона възрастни само в Обединеното кралство.

Да не разклащаме лодката

Какъв е отговорът? Трябва ли ЕС да изисква документ за самоличност за използване на социалните медии? На този въпрос няма прост отговор. Макар че тази политика би имала известно положително въздействие както върху политическия климат, така и върху обществото като цяло, ще има колебание и в обратната посока.

Като затруднявате използването на социалните медии, вие не само ограничавате лицата, които могат да публикуват, но и ограничавате броя на разпространяваните идеи. Казано по друг начин, вие скачате от тигана в огъня.

Поради това е много малко вероятно ЕС някога да въведе изискване за идентификация в социалните медии. Просто има твърде много несигурност около този ход и няма ясен начин да се види дали той ще бъде положителен или отрицателен.

Необходимо е да има по-ясна полза от такава голяма промяна, нещо, което би довело до коренна промяна, която да надхвърли всички потенциални рискове. А изискването за документ за самоличност за използване на социалните медии не е такова.

Засега нещата ще останат такива, каквито са в интернет. Понякога  дяволът, когото познаваш е по- добър от това, което  не познаваш.

Автор: Камъм Буут, TNW

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

Време е да се справим с проблема със сигурностт...

Софтуерните компании от десетилетия се основават на отворен код. Се...
15 юни 2024

Чък Робинс: "Нашата работа е да не се проваляме"

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk Гари Стил се ангажир...

Наследените технологии пречат на дигиталната тр...

Според ново проучване остарелите наследени технологии пречат на орг...
15 юни 2024

Европол започва лов на отделни киберпрестъпници

След впечатляващото разбиване на ботнет само преди няколко дни межд...
14 юни 2024

Засилени киберзаплахи пред Евро 2024

Евро 2024  в Германия започва след няколко часа и ще завърши след м...

Ню Йорк Таймс предупреждава фрийлансърите си за...

Ню Йорк Таймс уведоми неразкрит брой сътрудници, че част от чувстви...
14 юни 2024

YouTube преминава към инжектиране на реклами от...

Съобщава се, че YouTube вече вкарва реклами директно във видеопотоц...
Бъдете социални
Още по темата
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
14/06/2024

Засилени киберзаплахи пред ...

Евро 2024  в Германия започва след...
Последно добавени
15/06/2024

Време е да се справим с про...

Софтуерните компании от десетилетия се основават...
15/06/2024

Чък Робинс: "Нашата работа ...

Бившият главен изпълнителен директор на Splunk...
15/06/2024

Наследените технологии преч...

Според ново проучване остарелите наследени технологии...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!