Законопроект за онлайн безопасността в Обединеното кралство

От няколко години британското правителство обсъжда ново законодателство, което да направи интернет по-безопасен за гражданите. Известен като Online Safety Bill (OSB), този нов закон обещава да актуализира съществуващите закони, за да регулира по-добре новите уебсайтове и приложения. Процесът на надзор беше дълъг и оспорван, като по време на него бяха добавени и премахнати много идеи.

И така, какво е текущото състояние на нещата?

Премахнато е обозначението „законно, но вредно“

Един от най-спорните аспекти на първоначалния законопроект беше предложението да се забрани съдържанието, което е „законно, но вредно“. В клаузата обаче не се уточняваше какво представлява „вредното съдържание“. Всъщност първоначалният текст беше толкова неясен, че много групи за защита на гражданските свободи предупредиха, че законът ще бъде използван за ограничаване на свободата на словото онлайн, тъй като доставчиците на услуги ще бъдат принудени да премахват съдържание без никакви доказателства, че то е причинило обида.

Впоследствие правителственият преглед на това предложение реши, че клаузата е несъвместима със съществуващото законодателство (и е възможно да не може да бъде приложена), така че тя отпадна.

Наказателна отговорност за неосигуряване на защита на децата

Една от основните цели на законопроекта за онлайн безопасност е да се подобри защитата на децата при използването на интернет. Една от последните актуализации е насочена към по-нататъшно укрепване на защитата. Ако законопроектът влезе в сила, изпълнителните директори на големите технологични компании ще бъдат преследвани лично за нарушаване на задължението им да се грижат за децата. По същество изпълнителните директори на популярни онлайн платформи биха могли да бъдат глобявани или дори вкарвани в затвора, ако непълнолетните са изложени на ограничено по възраст или незаконно съдържание.

„Дълбоките фалшификати“ ще бъдат забранени

OSB ще въведе нова забрана за създаване и споделяне на „deepfake“ изображения – порнографски снимки, които са редактирани с лицето или отличителните белези на друг човек.

Съдържанието за самонараняване може да бъде криминализирано

Вследствие на опасенията за ролята на социалните медии в няколко високорейтингови самоубийства на тийнейджъри се предприемат стъпки за обявяване на съдържание, свързано със самонараняване, извън закона. Съгласно това предложение интернет фирмите ще бъдат законово задължени да идентифицират и премахват публикации и видеоклипове, които насърчават самоубийство или самонараняване.

Криптирането от край до край може да бъде забранено

Вследствие на опасенията, че криптираните съобщения могат да се използват за споделяне на незаконно или криминално съдържание, правителството на Обединеното кралство все още обсъжда забрана на криптирането от край до край. Възможно е технологични компании като Apple, Facebook и Google да бъдат принудени да осигурят по-голям достъп до услуги за частни съобщения или дори да се въведе пълна забрана на този вид криптиране.

Ускоряване на въвеждането на OSB

OSB се разработва от толкова дълго време, че законодателите се стремят да го приложат възможно най-бързо, след като бъде приет. Първоначално се предвиждаше интернет фирмите да разполагат с 22 месеца, за да направят необходимите промени и да гарантират, че техните услуги ще бъдат съвместими. Текстът на предложения законопроект обаче отново е променен и те вече ще разполагат само с два месеца, за да приведат дейността си в съответствие.

Предстоят големи промени

Почти сигурно е, че OSB ще претърпи допълнителни изменения, преди да стане закон в Обединеното кралство, но каквото и да се случи, за британските потребители на интернет ще настъпят големи промени. Много е вероятно фирмите да подходят свръхпредпазливо, като автоматично блокират и премахват напълно законно съдържание, за да избегнат всякакви потенциални проблеми в бъдеще. Ще бъде интересно да се види как ще се развие ситуацията и дали други държави ще последват примера на Великобритания.

 

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

30 май 2023

Бели хакери спечелиха 105 000 долара от Sonos One

Няколко недостатъка в сигурността, открити в безжичните високоговор...

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за края на тази година, известн...
30 май 2023

Нов хакерски форум пусна данните на 478 000 чле...

База данни за известния хакерски форум RaidForums е изтекла в интер...
30 май 2023

CosmicEnergy е способен да спре електрическата ...

Руски софтуер, който може да изключва (или включва) промишлени маши...
29 май 2023

AceCryptor: Мощно оръжие на киберпрестъпниците

От 2016 г. насам за опаковане на множество щамове на зловреден софт...

Какво трябва да знаем за сигурността на 5G мреж...

5G променя правилата на играта за мобилната свързаност, включително...
28 май 2023

Computex 2023: всичко, което трябва да знаете з...

Computex 2023 се провежда от 29 май до 2 юни Изложението Computex 2...

С летния сезон фишинг и BEC кампаниите на тема ...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се превърнаха от прости и...
Бъдете социални
Още по темата
27/05/2023

С летния сезон фишинг и BEC...

Фишинг кампаниите, насочени към пътуващи, се...
25/05/2023

Справяне с недостига на тал...

  Нуждата от квалифициран персонал за...
22/05/2023

Платформата, която поддържа...

Години наред зловредна платформа се използва...
Последно добавени
30/05/2023

Бели хакери спечелиха 105 0...

Няколко недостатъка в сигурността, открити в...
30/05/2023

Идва ли Windows 12?

Голямата актуализация на Windows 11 за...
30/05/2023

Нов хакерски форум пусна да...

База данни за известния хакерски форум...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!