Търсене
Close this search box.

Запознайте се с Tiny11 – икономичната версия на Windows 11

Tiny11 е орязана версия на Windows 11. Докато пълноценната операционна система изисква 4 GB RAM и 64 GB дисково пространство, Tiny11 може да се справи съответно с 2 GB и 8 GB. Изглежда като идеалното решение за по-стари машини, които не отговарят на спецификациите на Windows 11, тъй като, по думите на разработчика, тя ще работи на “почти всеки компютър, на който е работела и Windows 10”.

Преглед на Windows 11

Това може да ви накара да се чудите защо Microsoft, с всичките си ресурси, не е успяла да направи същото. Отговорът най-вероятно е, че Microsoft не е искала да го направи: целта ѝ е била да достави богата на функции операционна система, която да е истинска стъпка нагоре спрямо Windows 10, а не минимизирана работна среда.

Разработчикът на Tiny11 NTDev не е премахнал всичко. Запазени са функциите за достъпност и по-малките приложения като Калкулатор и Notepad, както и Windows Terminal и PowerShell. Microsoft Store също е налице, така че можете ръчно да актуализирате приложенията и да добавяте нови при необходимост.

Най-очевидното предимство на Tiny11 е, че би трябвало да продължи да работи ефективно на по-стар хардуер в дългосрочен план, а не само през следващите една-две години. Тя не идва и с раздут софтуер –  Microsoft: Edge и Teams са премахнати. Можете да ги добавите от Microsoft Store или да изберете алтернативен браузър и да влезете в Teams през  интернет.

Tiny11: Инсталиране

Съществуват две версии на Tiny11, които са достъпни за изтегляне, като едната е предназначена за по-стар хардуер, който не поддържа TPM2; това позволява криптиране на устройството и беше ключово изискване, което блокираше много потребители при обновяването на несъвместими машини. Струва си да се отбележи, че Tiny11 не изисква защитено зареждане.

Можете да инсталирате обикновена компилация на Windows 11 и да премахнете функциите, които не ви трябват. Съществуват помощни програми, които могат да ви помогнат да постигнете това, като Debloos/BloatyNosy, която може да анализира системата ви и автоматично да премахне това, което смята за раздут софтуер, или да ви даде възможност ръчно да премахнете компонентите, от които не се нуждаете и нямате намерение да използвате.

Достъпът до постпродуктови приложения като BloatyNosy обаче е възможен само ако вече сте инсталирали успешно Windows 11, което невинаги ще е възможно. Tiny11, от друга страна, е решение “всичко в едно”, при което инсталацията е възможна именно защото е предварително премахната.

Предимството да се придържате към операционна система, базирана на Windows 11, е, че можете да продължите да използвате приложенията, които вече използвате. Не е необходимо да използвате заобиколни решения като WINE под Linux, нито да се учите да използвате нова операционна система или приложения. Можете също така да избегнете конвертирането на данните си от оригиналните им формати.

По подразбиране Tiny11 използва локален акаунт, а не акаунт на Microsoft, така че дейностите ви не са толкова тясно свързани с вашия профил (можете да се върнете към акаунт на Microsoft, ако предпочитате). Ако държите на поверителността си, това може да е причина да преминете към собствен акаунт – особено след като Microsoft вече насърчава влизането в акаунт на Microsoft като стандартна опция.

Tiny11 не е излязъл от нищото: той е продължение на Tiny10 и се разработва активно от няколко години. В този смисъл тя се подобрява с времето. Първата версия постигна малкия си размер благодарение на премахването на магазина за компоненти на Windows, което направи невъзможно добавянето на нови функции и езици.

В бележките към последната версия обаче се посочва, че магазинът за компоненти на Windows се завръща в издание, в което се премахват и спонсорираните приложения.

Tiny11: струва ли си?

И така, има ли причини да не преминавате към Tiny11? Със сигурност. На първо място, това не е официална компилация. Тя не се поддържа от Microsoft и няма гаранция, че ще продължи да работи и в бъдеще. Също така Tiny11 не е безплатна операционна система.

Ако все още нямате код за активиране на Windows 11 Pro, няма да можете да активирате Tiny11, така че ако го инсталирате като мярка за пестене на пари, може да си струва да погледнете отново към Linux. Освен ако не ви се налага да използвате Windows, това все още е нещото, което бихме препоръчали на хората да направят.

Tiny11 може да е най-известната орязана компилация на Windows 11, но не е единствената възможност. Ghost Spectre 11 също така ви позволява да инсталирате обезсилена компилация на машини без поддръжка на TPM.

ReviOS е друга съкратена операционна система, в която са премахнати често използвани инструменти като Photos и Windows Mail. Тя също така избягва предварително инсталирани приложения като Disney, както и основни функции като Telemetry Client, скрийнсейвъри и теми. Всичко това означава, че имате избор. Изтеглете, поиграйте си и обмислете възможностите си.

Източник: itpro.co.uk

Подобни публикации

14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
14 април 2024

Критичен недостатък на Palo Alto Networks PAN-O...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен недостатък, засягащ с...
13 април 2024

Подъл скимер на кредитни карти, маскиран като б...

Изследователи в областта на киберсигурността са открили скимиращо у...
13 април 2024

На федералните агенции на САЩ е наредено да тър...

В четвъртък Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
13 април 2024

Latrodectus продължава там, където QBot спря

Брокерите за първоначален достъп използват новия зловреден софтуер ...
12 април 2024

Oracle увеличава усилията си в областта на суве...

Техническият директор и председател на Oracle Лари Елисън очаква пр...
12 април 2024

Глобиха AWS с над 1 млрд. лева

Съдебните заседатели установиха, че AWS е нарушила правата на собст...
Бъдете социални
Още по темата
09/04/2024

Microsoft April 2024 Patch ...

Днес е вторникът с априлските кръпки...
28/03/2024

Актуализацията на Windows 1...

Microsoft пусна предварителната актуализация без защита...
19/03/2024

Microsoft обяви отпадането ...

Microsoft обяви, че ключовете RSA, по-къси...
Последно добавени
14/04/2024

MuddyWater приемат нов C2 и...

Иранският участник в заплахите, известен като...
14/04/2024

Критичен недостатък на Palo...

Palo Alto Networks предупреждава, че критичен...
13/04/2024

Подъл скимер на кредитни ка...

Изследователи в областта на киберсигурността са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!