Търсене
Close this search box.

Защита на изборите в ЕС в условията на предизвикателства пред киберсигурността

Първият сборник за киберсигурността на изборите беше публикуван през 2018 г. След последните избори в ЕС през 2019 г. пейзажът на заплахите, свързани с изборите, претърпя значително развитие. Например бързото развитие на изкуствения интелект, включително дълбоките фалшификати, наемните хакери, сложността на  заплахите, заедно с днешния геополитически контекст, подчертават необходимостта от актуализиране на сборника, за да се отразят настоящите рискове и заплахи.

Изпълнителният директор на Агенцията на ЕС за киберсигурност Юхан Лепасаар подчерта, че „Надеждността на изборните процеси в ЕС зависи от киберсигурните инфраструктури и от целостта и наличността на информацията. Трябва да оценим новите предизвикателства, да повишим готовността си и да гарантираме защитата на нашите демокрации“.

Председателят на работния поток на Групата за сътрудничество в областта на киберсигурността на изборите, заместник-директорът на Националната дирекция за киберсигурност на Румъния Мануела-Мария Катрина отбеляза, че „Като председатели на работния поток за изборите сме много благодарни за нивото на сътрудничество и подкрепа, което показаха всички членове, и искаме да благодарим на тях и на ENISA за работата, в резултат на която беше изготвен така необходимият документ в контекста на най-голямата изборна година в историята. Наистина се надяваме, че целевата аудитория ще намери неговата полезност, и се ангажираме да допълним това знание след извлечените поуки през 2024 г.“

Тази втора версия на сборника на ЕС за киберсигурността и устойчивостта на изборите обхваща целия спектър на изборния цикъл. В него са представени настоящите основни заплахи и рискове за киберсигурността, като са илюстрирани примери за неотдавнашни минали инциденти и казуси. Като отчита разнообразието в националните изборни процеси в ЕС, сборникът предоставя компилация от практически препоръки и мерки, които да бъдат използвани от структурите на ЕС и националните органи, които подпомагат изборите.

Основно допълнение е позоваването на хибридните заплахи (включително нововъзникващите заплахи), които биха могли да засегнат сигурността на изборите, като например чуждестранна информационна манипулативна намеса (ИМИ), дезинформация в социалните медии, изкуствен интелект и дълбоки фалшификати.

Група за сътрудничество в областта на МИС

Групата за сътрудничество в областта на МИС, съставена от представители на държавите – членки на ЕС, Европейската комисия и Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA), е създадена с член 14 от Директива (ЕС) 2022/2555 относно мерките за постигане на високо общо ниво на киберсигурност в целия Съюз (Директива NIS2). Групата за сътрудничество в областта на МИС подкрепя и улеснява стратегическото сътрудничество и обмена на информация между държавите членки, както и укрепва доверието между държавите – членки на ЕС, по отношение на въпросите на киберсигурността.

Усилията на ENISA за по-нататъшно повишаване на киберсигурността на изборите в ЕС

В допълнение към публикувания днес Компендиум на ЕС, ENISA предприема редица други действия в подкрепа на мерките за осигуряване на свободни и честни избори. ENISA, заедно с партньорите си, организира учение за киберсигурност (EU ELEx 23), за да провери кризисните планове и реакциите на националните партньори и партньорите от ЕС при потенциални инциденти, свързани с киберсигурността, които засягат европейските избори. Агенцията изготви контролен списък за субекти и национални органи, които подкрепят или участват в избори, с цел да повиши осведомеността относно заплахите и рисковете за изборите. За да повиши общата осведоменост на общността за ситуацията, ENISA споделя два пъти седмично кратки информации за заплахите със съответните заинтересовани страни.

Източник: ENISA 

Източник: e-security.bg

Подобни публикации

18 април 2024

Вариант на LockBit 3.0 генерира персонализиран,...

Изследователите на Kaspersky са открили новия вариант, след като са...
18 април 2024

Групата "Sandworm" е основното звено за киберат...

Но дори и да се е фокусирала върху това, сложната група за заплахи ...
18 април 2024

Apple предупреждава потребителите в 150 държави...

В ново уведомление за заплахи Apple посочва доставчика на Pegasus N...
17 април 2024

Приложението Copilot на Windows Server е добаве...

Microsoft твърди, че новото приложение Copilot, погрешно добавено в...
17 април 2024

Последни тенденции при зловредния софтуер

В днешната дигитална ера киберсигурността се превърна в постоянна г...
17 април 2024

FTC налага глоби на стартъпа за психично здраве...

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) разпореди на компанията ...
17 април 2024

BMC на Intel и Lenovo съдържат непоправен недос...

Нови открития на Binarly показват, че пропуск в сигурността, засяга...
17 април 2024

Пробивът на паролите в Sisense предизвиква "зло...

Експертите се опасяват, че компрометирането на Sisense, който разпо...
Бъдете социални
Още по темата
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

КНДР се възползва от 2 подт...

Този месец MITRE ще добави две...
Последно добавени
18/04/2024

Вариант на LockBit 3.0 гене...

Изследователите на Kaspersky са открили новия...
18/04/2024

Групата "Sandworm" е основн...

Но дори и да се е...
18/04/2024

Apple предупреждава потреби...

В ново уведомление за заплахи Apple...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!