Търсене
Close this search box.

Защо щата Монтана забранява TikTok?

Монтана, четвъртият по големина щат в САЩ, прие законопроект за забрана на TikTok от 1 януари 2024 г. Законопроектът има за цел да забрани на всеки магазин за мобилни приложения да предлага TikTok на потребителите в щата Монтана. Основният мотив за забраната на модното приложение от страна на Монтана е, че китайският технологичен гигант ByteDance е собственик на TikTok. Китай, който понастоящем се управлява от Китайската комунистическа партия (ККП), винаги е бил склонен да има присъствие в организациите в китайски компании, както държавни, така и частни.

Решението на Монтана да забрани приложението е продиктувано от факта, че комунистическата партия може да насочи ByteDance да споделя информация за потребителите, включително физическото им местоположение в реално време. Според законопроекта TikTok също събира съществена информация за потребителите и може да я споделя с чужди държави. Щатът Монтана също така смята, че TikTok не успява да премахне съдържание, което насърчава опасно поведение. В законопроекта се изразяват и опасения, че приложението може да позволи на Китай да извършва корпоративен и международен шпионаж, който включва проследяване на противници на Китайската комунистическа партия, включително политически фигури, журналисти, дисиденти и др.

TikTok вече подаде съдебен иск срещу решението на Монтана, а Шоу Зи Чу, главният изпълнителен директор на компанията, публично изрази несъгласие с правителството на щата по време на участието си в Катарския икономически форум в Близкия изток по-рано тази седмица. Той заяви, че решението на Монтана за забрана на приложението е противоконституционно и противоречи на Първата поправка, и е убеден, че TikTok ще надделее. Той също така разказа за „Проекта Тексас“ и за ангажимента на TikTok към всеки американец в TikTok, че жителите на САЩ трябва да се чувстват сигурни и уверени, че данните на потребителите се съхраняват сигурно и платформата е свободна от външно влияние. По време на престоя си в Доха главният изпълнителен директор на TikTok също така подчерта, че много от елементите на проекта вече са въведени и всички данни на САЩ вече не се намират в сървърите на компанията, а се съхраняват в облачна инфраструктура на Oracle, разположена в САЩ.

Суверенитетът на данните е актуална тема. Все повече държави по света започват да се съгласяват, че данните трябва да се подчиняват на законите и структурите за управление на държавата, в която са събрани. Според мнозина запазването на суверенитета на данните би намалило външното влияние.

Никой не знае дали забраната на Монтана за TikTok ще се задържи и през 2024 г., но законопроектът със сигурност проверява доколко правителството може да се намесва в начина, по който технологичните компании събират, съхраняват и използват събраните потребителски данни.

Източник: Panda Media Center

Подобни публикации

18 май 2024

Бивш лидер на OpenAI: Безопасността е "на заден...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на OpenAI „Super Alignment&#...
18 май 2024

Киберсигурността в надпревара за разобличаване ...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на Mandiant в Google Clo...
17 май 2024

Измамите с фалшиви фактури все още са сериозна ...

Измамите с фалшиви фактури не са нова тенденция, показват проучвани...
17 май 2024

Петима обвинени за киберсхеми в полза на оръжей...

Днес Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения на пе...
17 май 2024

Шпионската група "Маската" се появява отново сл...

Група за съвременни постоянни заплахи (APT), която не е била в дейс...
16 май 2024

400 000 Linux сървъра са засегнати от ботнета E...

Разширяването на ботнета Ebury Linux продължава без прекъсване през...
Бъдете социални
Още по темата
26/04/2024

Байдън подписа закон за заб...

В сряда президентът Байдън подписа закон,...
27/03/2024

Кения към TikTok: Докажете ...

Изпадналата в затруднение социална медийна платформа...
24/12/2023

Недостатъчни мерки за защит...

Най-големите марки на Meta, включително Facebook...
Последно добавени
18/05/2024

Бивш лидер на OpenAI: Безоп...

Ян Лейке, който ръководеше екипа на...
18/05/2024

Киберсигурността в надпрева...

Кевин Мандия, главен изпълнителен директор на...
17/05/2024

Измамите с фалшиви фактури ...

Измамите с фалшиви фактури не са...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!