Жени, които да наблюдаваме в областта на киберсигурността

Киберсигурността е една от най-бързо развиващите се области в технологиите, като разходите в световен мащаб се увеличават с 12-15% на годишна база. В този сектор също така има недостиг на таланти, като според оценките недостигът на работна ръка в световен мащаб възпрепятства растежа на тази индустрия с 3,5 милиона души.

Жените съставляват едва 24% от специалистите по киберсигурност. Въпреки това, те отговарят за някои от най-критичните дейности в тази област – от основаването на компании за сигурност до определянето на корпоративната и правителствената политика, ръководенето на инициативите за ДИ и представянето на себе си и своите компании в управителните съвети и глобалните организации за сигурност.

Отбелязването на жените, които оказват влияние в областта на киберсигурността, може да покаже на различните жени навсякъде по света, че те имат път към лидерство и успех в тази вълнуваща и разширяваща се област. По този начин можем да се придвижим към по-голямо равенство и да вдъхновим още повече невероятни жени като тези да се усъвършенстват в областта, като същевременно осигурим киберсигурността с разнообразните таланти, от които се нуждае, за да успее.

Въздействие на национално ниво

Мери Ан Дейвидсън, главен служител по сигурността в Oracle Corporation

 

В кариерата си Мери съветва правителството на САЩ по въпросите на киберсигурността в няколко направления. Тя е била член на Комисията по киберсигурност към Центъра за стратегически и международни изследвания на 44-ия президент и е работила в Научния съвет по отбрана. Тя е давала и експертни показания по въпросите на киберсигурността пред Комисията по търговия, наука и технологии на Сената на САЩ и Камарата на представителите на САЩ (Комисията по енергетика и търговия, Комисията по въоръжените сили и Подкомисията по вътрешна сигурност за нововъзникващи заплахи, киберсигурност и наука и технологии).

Понастоящем е член на борда на директорите на Центъра за обмен и анализ на информационни технологии и на международния борд на Асоциацията за сигурност на информационните системи. Обявена е за една от 5-те най-добри „Жени с визия“ в областта на информационната сигурност, спечелила е наградата Federal Computer Week 100 и е включена в Залата на славата на ISSA.

Шампион на приобщаването в областта на технологиите

Д-р Мона Лиза Пинкни, CISSP, CISM, CISA, PMP, старши ръководител на обект, технологичен център в Атланта, глобални технологии, технологии в Северна Америка, Nike

Д-р Пинкни има 25-годишен опит в областта на киберсигурността и технологиите. В настоящата си роля в Nike тя помага за изграждането на Глобалния технологичен център в Атланта, като работи за определяне на визията и стратегията на проекта за организацията. Тя е и съосновател на Мрежата на чернокожите служители в технологиите на Nike, която работи за увеличаване на разнообразието, справедливостта и приобщаването чрез наставничество и спонсорство на слабо представени групи.

Понастоящем тя е член на Международния консорциум за сертифициране на сигурността на информационните системи (ISC2) и на Асоциацията за одит и контрол на информационните системи (ISACA). Преди това е работила като старши ръководител на програмата за киберсигурност в отдел „Съответствие и архитектура“ във Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

Създател на правителствени и корпоративни политики

Анита Ибрахим, Amazon Web Services (AWS), Публична политика – защита на данните и киберсигурност, Amazon Web Services


В своята роля в Amazon Анита отговаря за определянето на обществената политика на AWS в областта на киберсигурността. Преди това тя е работила 11 години като старши съветник в наказателния отдел на Министерството на правосъдието на САЩ, като е преследвала компютърно подпомогната престъпна дейност и е давала съвети по въпроси, свързани с електронните доказателства. Областите, в които се занимава, включват Закона за съхранените комуникации (Stored Communications Act – SCA), Закона за подслушването (Wiretap Act), Статута за проследяване (Pen Register/Trap and Trace Statute) и Закона за изясняване на законното използване на данни в чужбина (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act – CLOUD Act).

Основател компания за киберсигурност

Гал Хелемски, съосновател и главен технически директор, PlainID

Гал е признат лидер в бранша, с над 20-годишен опит в разработването на иновативни решения на проблеми, свързани с киберсигурността. Съосновател и главен технически директор на PlainID, тя отговаря за стратегията, разработването на продукти и популяризирането на компанията, която се е позиционирала като лидер в управлението на достъпа до идентичност и предоставя на бизнеса и екипите прости и интуитивни средства за контрол на процесите на оторизация. Тя е обявена и за една от „25-те най-добри жени лидери в областта на киберсигурността за 2021 г.“ от The Software Report.

CISO от Fortune 250

Марни (Хъс) Уилкинг, глобален ръководител на сигурността и управлението на технологичния риск (CISO), Wayfair

CISO от Fortune 250 с опит в областта на информационната сигурност и мултидисциплинарните програми за управление на риска, Марни е прекарала последните 18 години в изграждане и ръководене на програми за киберсигурност и управление на риска на предприятието в сферата на финансовите услуги, технологиите в здравеопазването и електронната търговия. Понастоящем тя е глобален ръководител на отдел „Сигурност и управление на технологичния риск“ (CISO) във Wayfair, един от най-големите търговци на стоки за дома в света.

Марни демонстрира лидерските си качества чрез участието си като член на Борда на директорите на няколко важни организации, включително Cybercrime Support Network, Retail & Hospitality ISAC, Virsec Systems, Robert Half и Living Security. Тя също така е стратегически съветник и инвеститор в SVCI – Silicon Valley CISO Investments. Два пъти е попадала в списъка на 100-те най-добри CISOs Connect™ и работи като доброволец в Консултативния съвет на CISO Forum.

Свързване на хората и киберсигурността

Иретиолува Акереле, основател, Cybarik

Иретиолува е основател на Cybarik, фирма за киберсигурност, която преодолява пропастта между уменията за киберсигурност и хората, като помага на компаниите да бъдат по-сигурни и същевременно обучава хората да подобрят знанията и уменията си в областта на киберсигурността. Тя е и основател на Cyblack – организация, която подкрепя африкански студенти по киберсигурност в Европа, и член на консултативния съвет на фондация Cybersafe. През март 2022 г. тя печели наградата Young CISO of the year (Млад CISO на годината).

 

***

Сферата на киберсигурността се разраства и се нуждае от повече  жени. Отбелязването на постиженията на тези, които вече работят в бранша, може да вдъхнови други, които може би никога не са обмисляли този кариерен път, като същевременно утвърди упоритата работа на тези, които са направили толкова много. Овластяването на всяко ниво – наемане, възнаграждение, признание – е ключът към изместване към разнообразието, като същевременно киберсигурността се обогатява с така необходимите таланти, които ще имат различни нови перспективи.

Източник: Forbes

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

20 март 2023

Хакерите са се насочвали предимно към уязвимост...

Хакерите продължават да се насочват към уязвимостите от типа „...
20 март 2023

Препоръки на CISA за домашните мрежи - част1

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА За да се предотв...
20 март 2023

Windows 11 ще иска разрешение, преди да закача ...

Microsoft съобщава, че ще предостави на разработчиците нов API, кой...
19 март 2023

Winter Vivern е насочена към индийски, източное...

АРТ групата, известна като Winter Vivern, е свързана с кампании, на...
18 март 2023

Измерване на ефективността на SOC

Компаниите трябва да измерват ефективността във всички области на д...
17 март 2023

(ISC)² с програма за 1 000 000 безплатни курсов...

Искате да видите  себе си в киберсигурността? Не ви е необходим опи...
17 март 2023

Поддръжката на Microsoft краква Windows на клие...

При неочакван обрат инженер по поддръжката на Microsoft прибягва до...
Бъдете социални
Още по темата
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
18/03/2023

Измерване на ефективността ...

Компаниите трябва да измерват ефективността във...
17/03/2023

(ISC)² с програма за 1 000 ...

Искате да видите  себе си в...
Последно добавени
20/03/2023

Хакерите са се насочвали пр...

Хакерите продължават да се насочват към...
20/03/2023

Препоръки на CISA за домашн...

ПРЕПОРЪКИ ЗА КОМПЮТЪРНИ И РАЗВЛЕКАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА...
20/03/2023

Windows 11 ще иска разрешен...

Microsoft съобщава, че ще предостави на...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!