Жени, които да наблюдаваме в областта на киберсигурността

Киберсигурността е една от най-бързо развиващите се области в технологиите, като разходите в световен мащаб се увеличават с 12-15% на годишна база. В този сектор също така има недостиг на таланти, като според оценките недостигът на работна ръка в световен мащаб възпрепятства растежа на тази индустрия с 3,5 милиона души.

Жените съставляват едва 24% от специалистите по киберсигурност. Въпреки това, те отговарят за някои от най-критичните дейности в тази област – от основаването на компании за сигурност до определянето на корпоративната и правителствената политика, ръководенето на инициативите за ДИ и представянето на себе си и своите компании в управителните съвети и глобалните организации за сигурност.

Отбелязването на жените, които оказват влияние в областта на киберсигурността, може да покаже на различните жени навсякъде по света, че те имат път към лидерство и успех в тази вълнуваща и разширяваща се област. По този начин можем да се придвижим към по-голямо равенство и да вдъхновим още повече невероятни жени като тези да се усъвършенстват в областта, като същевременно осигурим киберсигурността с разнообразните таланти, от които се нуждае, за да успее.

Въздействие на национално ниво

Мери Ан Дейвидсън, главен служител по сигурността в Oracle Corporation

 

В кариерата си Мери съветва правителството на САЩ по въпросите на киберсигурността в няколко направления. Тя е била член на Комисията по киберсигурност към Центъра за стратегически и международни изследвания на 44-ия президент и е работила в Научния съвет по отбрана. Тя е давала и експертни показания по въпросите на киберсигурността пред Комисията по търговия, наука и технологии на Сената на САЩ и Камарата на представителите на САЩ (Комисията по енергетика и търговия, Комисията по въоръжените сили и Подкомисията по вътрешна сигурност за нововъзникващи заплахи, киберсигурност и наука и технологии).

Понастоящем е член на борда на директорите на Центъра за обмен и анализ на информационни технологии и на международния борд на Асоциацията за сигурност на информационните системи. Обявена е за една от 5-те най-добри „Жени с визия“ в областта на информационната сигурност, спечелила е наградата Federal Computer Week 100 и е включена в Залата на славата на ISSA.

Шампион на приобщаването в областта на технологиите

Д-р Мона Лиза Пинкни, CISSP, CISM, CISA, PMP, старши ръководител на обект, технологичен център в Атланта, глобални технологии, технологии в Северна Америка, Nike

Д-р Пинкни има 25-годишен опит в областта на киберсигурността и технологиите. В настоящата си роля в Nike тя помага за изграждането на Глобалния технологичен център в Атланта, като работи за определяне на визията и стратегията на проекта за организацията. Тя е и съосновател на Мрежата на чернокожите служители в технологиите на Nike, която работи за увеличаване на разнообразието, справедливостта и приобщаването чрез наставничество и спонсорство на слабо представени групи.

Понастоящем тя е член на Международния консорциум за сертифициране на сигурността на информационните системи (ISC2) и на Асоциацията за одит и контрол на информационните системи (ISACA). Преди това е работила като старши ръководител на програмата за киберсигурност в отдел „Съответствие и архитектура“ във Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC).

Създател на правителствени и корпоративни политики

Анита Ибрахим, Amazon Web Services (AWS), Публична политика – защита на данните и киберсигурност, Amazon Web Services


В своята роля в Amazon Анита отговаря за определянето на обществената политика на AWS в областта на киберсигурността. Преди това тя е работила 11 години като старши съветник в наказателния отдел на Министерството на правосъдието на САЩ, като е преследвала компютърно подпомогната престъпна дейност и е давала съвети по въпроси, свързани с електронните доказателства. Областите, в които се занимава, включват Закона за съхранените комуникации (Stored Communications Act – SCA), Закона за подслушването (Wiretap Act), Статута за проследяване (Pen Register/Trap and Trace Statute) и Закона за изясняване на законното използване на данни в чужбина (Clarifying Lawful Overseas Use of Data Act – CLOUD Act).

Основател компания за киберсигурност

Гал Хелемски, съосновател и главен технически директор, PlainID

Гал е признат лидер в бранша, с над 20-годишен опит в разработването на иновативни решения на проблеми, свързани с киберсигурността. Съосновател и главен технически директор на PlainID, тя отговаря за стратегията, разработването на продукти и популяризирането на компанията, която се е позиционирала като лидер в управлението на достъпа до идентичност и предоставя на бизнеса и екипите прости и интуитивни средства за контрол на процесите на оторизация. Тя е обявена и за една от „25-те най-добри жени лидери в областта на киберсигурността за 2021 г.“ от The Software Report.

CISO от Fortune 250

Марни (Хъс) Уилкинг, глобален ръководител на сигурността и управлението на технологичния риск (CISO), Wayfair

CISO от Fortune 250 с опит в областта на информационната сигурност и мултидисциплинарните програми за управление на риска, Марни е прекарала последните 18 години в изграждане и ръководене на програми за киберсигурност и управление на риска на предприятието в сферата на финансовите услуги, технологиите в здравеопазването и електронната търговия. Понастоящем тя е глобален ръководител на отдел „Сигурност и управление на технологичния риск“ (CISO) във Wayfair, един от най-големите търговци на стоки за дома в света.

Марни демонстрира лидерските си качества чрез участието си като член на Борда на директорите на няколко важни организации, включително Cybercrime Support Network, Retail & Hospitality ISAC, Virsec Systems, Robert Half и Living Security. Тя също така е стратегически съветник и инвеститор в SVCI – Silicon Valley CISO Investments. Два пъти е попадала в списъка на 100-те най-добри CISOs Connect™ и работи като доброволец в Консултативния съвет на CISO Forum.

Свързване на хората и киберсигурността

Иретиолува Акереле, основател, Cybarik

Иретиолува е основател на Cybarik, фирма за киберсигурност, която преодолява пропастта между уменията за киберсигурност и хората, като помага на компаниите да бъдат по-сигурни и същевременно обучава хората да подобрят знанията и уменията си в областта на киберсигурността. Тя е и основател на Cyblack – организация, която подкрепя африкански студенти по киберсигурност в Европа, и член на консултативния съвет на фондация Cybersafe. През март 2022 г. тя печели наградата Young CISO of the year (Млад CISO на годината).

 

***

Сферата на киберсигурността се разраства и се нуждае от повече  жени. Отбелязването на постиженията на тези, които вече работят в бранша, може да вдъхнови други, които може би никога не са обмисляли този кариерен път, като същевременно утвърди упоритата работа на тези, които са направили толкова много. Овластяването на всяко ниво – наемане, възнаграждение, признание – е ключът към изместване към разнообразието, като същевременно киберсигурността се обогатява с така необходимите таланти, които ще имат различни нови перспективи.

Източник: Forbes

Източник: По материали от Интернет

Подобни публикации

27 септември 2023

Нов ZeroFont фишинг подвежда Outlook да показва...

Хакерите използват нов трик за използване на нулеви шрифтове в имей...
27 септември 2023

Google присвоява нов максимален рейтинг CVE на ...

Google е определила нов CVE ID (CVE-2023-5129) за уязвимостта в сиг...
27 септември 2023

Нова киберпрестъпна група е свързана със 7 фам...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група за киберпрестъпления...
27 септември 2023

Microsoft разпространява Passkeys в Windows 11

Днес Microsoft официално въвежда поддръжка на клавишите passskeys в...
27 септември 2023

Излязоха резултатите от оценката на MITRE ATT&a...

Задълбочените, независими тестове са жизненоважен ресурс за анализи...
26 септември 2023

WatchGuard получи най-високото признание

WatchGuard е обявена за лидер в последния доклад на G2 Grid и е отл...
26 септември 2023

WatchGuard с награда за отлични постижения в об...

Имаме удоволствието да споделим, че WatchGuard е обявена за победит...
26 септември 2023

Рансъмуерът Akira мутира и се насочва към систе...

Откакто се появи като заплаха през март, рансъмуерът Arika продължи...
26 септември 2023

Разликите между локалната и облачната киберсигу...

Разликата между управлението на киберсигурността в локални и облачн...
Бъдете социални
Още по темата
15/09/2023

Международен ден на самолич...

Този блог е различен от тези,...
15/09/2023

Как да разпознаем фалшиво о...

Подобно на повечето хора, вероятно четете...
14/09/2023

Какво представлява киберзас...

В днешния пейзаж на заплахи за...
Последно добавени
27/09/2023

Нов ZeroFont фишинг подвежд...

Хакерите използват нов трик за използване...
27/09/2023

Google присвоява нов максим...

Google е определила нов CVE ID...
27/09/2023

Нова киберпрестъпна група е...

Експерти по киберсигурност разкриха нова група...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!