Търсене
Close this search box.

Значението на непрекъснатия мониторинг на сигурността

През 2023 г. средната глобална цена на нарушение на сигурността на данните ще достигне 4,45 млн. долара. Освен непосредствените финансови загуби, има и дългосрочни последици, като намаляване на доверието на клиентите, отслабване на стойността на марката и нарушаване на бизнес операциите.

В свят, в който честотата и цената на нарушенията на сигурността на данните растат главоломно, организациите се сблъскват с една сурова реалност: традиционните мерки за киберсигурност може би вече не са достатъчни.

На този фон предприятията трябва да намерят начини да засилят мерките си за защита на ценните данни и критичните активи. В основата на тази промяна стои една ключова стратегия: непрекъснат мониторинг.

Разбиране на непрекъснатия мониторинг на сигурността в киберсигурността

Непрекъснатият мониторинг е динамичен подход, който обхваща няколко техники за изпълнение на многопластова стратегия за защита. Тези техники могат да включват:

  • Управление на уязвимостите въз основа на риска (RBVM): Непрекъснати оценки на уязвимостите във вашата мрежа с приоритизиране на поправките въз основа на най-високите рискове.
  • Управление на външните повърхности на атаките (EASM): Постоянно откриване, наблюдение и анализ на външната ви експозиция, включително домейни, уебсайтове, хостове, услуги и др.
  • Cyber Threat Intelligence (Разузнаване на киберзаплахите): Действаща и централизирана информация за заплахите, която ви помага да сте в крак с противниците и да управлявате цифровия риск.

За разлика от оценките в определен момент, които са аналогични на правенето на снимка на вашата позиция по отношение на сигурността, непрекъснатият мониторинг е като 24-часов поток на живо. То проактивно проучва за уязвимости, нередности, неправилни конфигурации и потенциални заплахи, като гарантира бързо откриване и реакция.

Непрекъснат мониторинг на сигурността за уеб приложения

Защитата на бизнес приложенията трябва да бъде основен компонент на всяка ефективна стратегия за киберсигурност. Те не само са примамлива цел за киберпрестъпниците, но и все по-трудно се защитават. Според неотдавнашен доклад, изготвен въз основа на анализ на 3,5 млн. бизнес активи, огромното мнозинство (74%) от изложените в интернет уеб приложения, съдържащи лична информация (PII), са уязвими за кибератака.

Когато става въпрос за защита на техните уеб приложения, организациите често се сблъскват с критичен избор: решение за пенетрейшън тестване  като услуга (PTaaS) или стандартно (периодично или ad-hoc) пенетрейшън тестване. Изборът се свежда до конкретните нужди на вашата организация. И двата инструмента имат своите достойнства; въпросът е да съобразите инструмента с конкретната задача, за да сте винаги напред в играта за киберсигурност.

Предимства на PTaaS

  • В среди, където приложенията са от решаващо значение или обработват чувствителни данни, решението PTaaS и неговото непрекъснато наблюдение са задължителни. То предлага непрекъсната защита срещу променящи се уязвимости.
  • По отношение на бюджета PTaaS предлага предвидим модел на разходите, което го прави икономически ефективен път към експертни познания в областта на сигурността на високо ниво.
  • За организациите, които разполагат с ограничен брой кадри в областта на сигурността, PTaaS запълва празнината, като осигурява стабилна поддръжка и пряк достъп до експерти по сигурността.

Предимства на стандартния Pen Testing

  • За по-новите или по-малките уеб приложения случайните проверки може да са достатъчни, и именно тук се намесва стандартният тест.
  • Имате еднократна нужда, като например специфична проверка на сигурността? стандартното pen тестване е най-добрият ви залог. Той е по-подходящ и за задачи, съсредоточени върху активи, които не са уеб, като например мрежова инфраструктура.
  • Ако търсите стриктно потвърждаване на известни уязвимости, стандартното pen тестване предлага целенасочено и рентабилно решение.

 

Източник: The Hacker News

Подобни публикации

25 юли 2024

Съвети как да поддържате киберсигурността на би...

Ръководството на цифровото поведение на служителите е от ключово зн...
24 юли 2024

ACLU се бори за конституционното ви право да пр...

Събуждате се в деня на изборите и отключвате телефона си, за да вид...
24 юли 2024

CrowdStrike обяснява защо лошата актуализация н...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния си преглед сл...
24 юли 2024

57 000 пациенти, засегнати от нарушение на сигу...

Michigan Medicine (Мичиган Медисин) , академичният медицински центъ...
24 юли 2024

Китайските хакери разполагат с нова версия на M...

Китайската хакерска група, проследена като „Evasive PandaR...
24 юли 2024

Юлските актуализации за сигурност на Windows из...

Microsoft предупреди, че след инсталирането на актуализациите за си...

NIS 2: Въвеждане на по-строго управление на киб...

Новата директива на ЕС NIS 2 вдига летвата за киберсигурност, особе...

Грешки в киберсигурността на крайните потребите...

В днешните забързани организации крайните потребители понякога се о...
Бъдете социални
Още по темата
19/07/2024

$300,000 носи откриване на ...

Състезанието по хакерство Pwn2Own се премества...
22/04/2024

Evil XDR: Изследовател прев...

Креативно използване на софтуера за разширено...
26/01/2024

Още 24 уязвмости бяха откри...

Изследователи по сигурността хакнаха информационно-развлекателната система...
Последно добавени
25/07/2024

Съвети как да поддържате ки...

Ръководството на цифровото поведение на служителите...
24/07/2024

ACLU се бори за конституцио...

Събуждате се в деня на изборите...
24/07/2024

CrowdStrike обяснява защо л...

Днес CrowdStrike сподели информация от предварителния...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!