Търсене
Close this search box.

Значението на психичното здраве в киберсигурността

Стресът, прегарянето и проблемите с психичното здраве, с които се сблъсква екипът по киберсигурност или отделен негов член, могат да имат далечни последици за бизнеса отвъд неговата киберустойчивост, засягайки финансовата му стабилност, репутацията и конкурентната му позиция на пазара. От гледна точка на бизнеса психичното благополучие на специалистите по киберсигурност е от съществено значение за ефективното вземане на решения, творческото решаване на проблеми и комуникационните умения, които са от решаващо значение в тази индустрия.

Изискванията за опазване на чувствителни данни, осуетяване на кибератаки и поддържане на предни позиции в една все по-сложна област могат да се окажат тежко бреме за специалистите по киберсигурност. Психичното здраве в сферата на киберсигурността е важен, но често пренебрегван аспект от благосъстоянието на професионалистите в тази област. От главните директори по информационна сигурност (CISO) до младшите анализатори по сигурността, естеството на техните роли може да доведе до значителен стрес и напрежение, което да се отрази на тяхното психическо благополучие и професионално качество на живот.

Често срещани стресови фактори в сферата на киберсигурността

Работата в сферата на киберсигурността е свързана с уникални стресови фактори, сред които натискът да бъдеш свързан 24/7/365, отговорността да опазваш чувствителни данни и необходимостта да останеш напред в една постоянно развиваща се и сложна област.

Стрес факторът не винаги е от страна на киберпрестъпниците, а може да е от нашите собствени рамки за реакция или управление. В световен мащаб правителствата продължават да приемат все по-строги закони и разпоредби за киберсигурност, които варират в зависимост от индустрията, географското положение и други фактори. Тези закони се фокусират върху укрепването на киберустойчивостта и често включват по-строги изисквания за докладване пред регулаторните органи.

Обвиненията на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) срещу SolarWinds и нейния директор по сигурността, както и пробивът в Uber, привлякоха значително внимание към практиките за киберсигурност и отчетността на висшите специалисти. Високопрофилните нарушения в SolarWinds и Log4j подчертаха неспазването на основни принципи на сигурността, като например неизправни настройки по подразбиране и най-малки привилегии, които биха могли да намалят вградените уязвимости.

Постоянната заплаха от кибернетични атаки и необходимостта от поддържане на високо ниво на бдителност често са на фона на твърде малък екип и твърде нисък бюджет, което допринася за високи нива на стрес и безпокойство сред действащите специалисти.

Лична отговорност и висока степен на стрес

Анализаторът в центъра за операции по сигурността (SOC), който се сблъсква с екран след екран с голям брой събития и уязвимости, може да бъде потиснат от мащаба на всичко това. Често се появяват екрани от различни несъвместими системи с разнопосочна информация, което прави задачата за анализ тромава и готова за грешки, за които отделният анализатор се чувства лично отговорен, създавайки висока степен на личен стрес.

Защо някой би избрал тази професия? В проучване на IBM от 2022 г. се посочва, че 77% от лицата, реагиращи на кибернетични инциденти, имат силно чувство за дълг да помагат и защитават. Същото проучване разкрива, че нарастването на рансъмуера е изострило психологическите изисквания на реагирането на инциденти за 81% от анкетираните. Повечето респонденти са потърсили помощ за психично здраве поради преживяванията си при реагиране на кибератаки.

Като се имат предвид темповете на нарастване на киберпрестъпността, законите, регулациите, цифровата икономика и новите технологии с изкуствен интелект, това е най-голямата технологична възможност след интернет и изискванията към специалистите по киберсигурност само ще се увеличават.

Потенциални последици

От решаващо значение за предприятията е да дадат приоритет на благосъстоянието на своите екипи по киберсигурност, за да смекчат потенциалните последици. Както беше посочено, въздействието надхвърля кибернетичната устойчивост – оперативната устойчивост на бизнеса, финансовата стабилност, репутацията и позицията на пазара могат да бъдат негативно засегнати.

На ниво екип в продължителен период на засилени киберзаплахи системите, процесите и работната сила могат да бъдат подложени на натиск, което да се отрази на цялостната позиция по отношение на киберсигурността. Освен това неизбежността на пробивите в сигурността и липсата на адекватен бюджет и технологии могат да допринесат за стреса и натиска, пред които са изправени екипите по киберсигурност. Този натиск може да доведе до умора, прегаряне и несигурност на работното място сред екипите по киберсигурност, което в крайна сметка да се отрази на ефективността им при защитата от киберзаплахи. Накратко, високите нива на стрес могат да доведат до намаляване на морала и производителността.

Индивидуално специалистите по киберсигурност могат да изпитат повишени нива на стрес, прегаряне и неудовлетвореност, което може да се отрази на психичното им здраве и цялостното им благосъстояние.

Значение на грижата за психичното здраве

Изключително важно е да се обърне внимание на киберсигурността и на последиците за психичното здраве. Работодателите трябва да обмислят предлагането на програми за намаляване на стреса, достъп до специалисти по психично здраве и възможности за разнообразяване на уменията, за да подкрепят психичното благополучие на своя екип по киберсигурност. Като насърчават културата на подкрепа, образование и открит диалог, предприятията могат да гарантират, че работещите в областта на киберсигурността го правят със сила, устойчивост и здравословно състояние на духа

В обобщение, значението на психичното здраве в сектора на киберсигурността не може да бъде подценено. Уникалните стресови фактори и изисквания в тази област могат да имат значителни последици за благосъстоянието на професионалистите на всички нива. Като признават въздействието на тези стресови фактори и отдават приоритет на психичното здраве на специалистите по киберсигурност, предприятията могат да осигурят по-здрава и по-устойчива работна сила, което в крайна сметка допринася за по-ефективна и устойчива индустрия.

Подписването на нашата Харта за психичното здраве в киберсигурността със сигурност е положително начало и предлага на организациите възможността да определят темпото и нивото, на което биха искали да напредват. Хартата за психичното здраве в киберсигурността ще бъде достъпна от 1 февруари 2024 г.

Cyber Security Hub

Източник: antivirus.bg

Подобни публикации

16 април 2024

CISA издаде извънредна директива

На 11 април Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност...
15 април 2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста и повдигането на...
15 април 2024

Daixin Team ransomware е атакувала успешно Omni...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила неотдавнашна кибератака ...
15 април 2024

За проблемите с работната сила в сферата киберс...

  За проблемите с работната сила в сферата киберсигурността в ...
15 април 2024

КНДР се възползва от 2 подтехники: Призрачно от...

Този месец MITRE ще добави две подтехники към своята база данни ATT...
15 април 2024

Хакер твърди, че е пробил Giant Tiger и пусна 2...

Канадската верига за търговия на дребно Giant Tiger разкрива наруше...
14 април 2024

MuddyWater приемат нов C2 инструмент "DarkBeatC...

Иранският участник в заплахите, известен като MuddyWater, е причисл...
Бъдете социални
Още по темата
05/04/2024

Как и защо да правите резер...

Защитата на данните продължава да бъде...
29/03/2024

Надпреварата за нулеви дни ...

Според Google напредналите противници все повече...
27/03/2024

Какво представлява защитата...

Киберпрестъпниците все по-често използват нови стратегии...
Последно добавени
16/04/2024

CISA издаде извънредна дире...

На 11 април Агенцията за киберсигурност...
15/04/2024

CP3O е арестуван

Министерството на правосъдието на САЩ обяви...
15/04/2024

Daixin Team ransomware е ат...

Бандата Daixin Team ransomware е извършила...
Ключови думи

Абонамента е почти завършен.

На посоченият от Вас e-mail е изпратено съобщение за потвърждаване на абонамента.

Моля, проверете електронната си поща за да потвърдите.

Благодарим за доверието!